Selecteer een pagina

Afgelopen zomer gingen mijn ouders op vakantie naar Duitsland. En niet zomaar naar Duitsland, nee naar de Moezel. Voor mij als wijnliefhebber een regio waar ik graag nog eens naartoe zou gaan. “Jullie nemen wel een doosje mee toch?” Grapte ik voordat zij weggingen.

De Moezel is een rivier in Duitsland en werkelijk een prachtige streek. Het staat hoog op mijn lijstje om eens een bezoekje te brengen. Vooral omdat hier de allerbeste en mooiste Rieslings van de wereld vandaan komen. Langs de steile hellingen van de Moezel krijgen de druiven voldoende zonlicht en de leistenen grond geeft ‘s nachts nog voldoende warmte af zodat de druiven voldoende rijpen. De leisteen zorgt daarnaast voor een unieke, mineraalachtige smaak aan de wijnen.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Mijn ouders blijken bij de Saar te zitten, een zijrivier van de Moezel. Daar ligt in het plaatsje Wiltingen het wijngoed Van Volxem. Mijn ouders brengen een bezoek aan het wijngoed en nemen een proefdoos voor mij mee. Daar zit een boekje bij met informatie. Het blijkt een super interessante wijnmaker, waar ik graag meer over wil weten.

In de 3e eeuw verbouwden de Romeinen op deze plek al druiven voor wijn. Na de Franse revolutie neemt Gustav van Volxem het domein over. Rond 1900 staan de wijnen op de grote wijnkaarten van de wereld, tegen zeer hoge prijzen. Vergelijkbaar met de allerduurste wijnen van nu.

Sinds 2000 is het domein in handen van Roman Niewodniczanski. Samen met managing director en wijnmaker Dominik Völk wil hij Van Volxem terugbrengen aan de wereldtop.

Dat willen ze doen op een traditionele manier, met zo min mogelijk hulpmiddelen en hulpstoffen. De natuurlijke omstandigheden helpen hen daarbij een handje. In deze regio is het nog iets kouder dan in de rest van de Moezel. Hierdoor is rijpen de druiven iets langzamer waardoor de aroma’s wat langer ontwikkelen. Vaak wordt er pas rond eind oktober geoogst.

Ook is de leistenengrond minder gevoelig voor schimmels. Er staan hier zelfs nog een groot aantal wijnstokken die niet geënt zijn (in de 19e eeuw verwoeste de druifluis (Phylloxera Vastatrix) heel veel wijnstokken in Europa. Sindsdien worden stokken geënt op Amerikaanse stokken die resistent blijken tegen de luis). Dat betekent ook dat ze minder bestrijdingsmiddelen gebruiken. Ook in de kelder, bij het maken van de wijn wordt zo natuurlijk mogelijk gewerkt.

En natuurlijk horen hier ook de traditionele blauwe flessen bij (zie foto), die rond 1900 ook werden gebruikt.. Alleen de Weissburgunder gaat in een andere fles en de Schiefer Riesling is de enige met een schroefdop. De andere flessen zijn allemaal gebotteld met kurk.

Meer weten over het wijngoed van Van Volxem en hun traditionele manier van wijnmaken? Lees dit interessante artikel van vinoloog Karin van Leeuwenhoek.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

In de proefdoos die mijn ouders meenemen zitten zes flessen. Het zijn vijf verschillende wijnen. Vier keer Riesling en een Weissburgunder. De Schieffer Riesling heb ik al gedronken, een kleine proefnotitie daarvan vind je hieronder. De andere flessen blijven voorlopig nog even dicht. Deze wijnen kan je namelijk goed bewaren en dat is wat Roman Niewodniczanski eigenlijk ook het liefste wil. Hij vindt dat de wijnen nog een paar jaar moeten rijpen. Dus dan doen we dat maar.

Schieffer Riesling
Dit is het ‘instapmodel’ Riesling van Van Volxem. Maar dit is echt al top. Zoals gezegd is het oogstjaar 2018, dus deze wijn is echt nog piepjong. Wit-geel in het glas en vrij intense geur. Groene appel, peer, limoen en honing. Vrij hoog in de zuren, maar zeker niet vervelend. Zachte, lange afdronk. Wat mineralen, groene appel en citroen. Echt een lekker glas wijn.

Saar Riesling
Wijn van dertig jaar oude stokken. Volgens Van Volxem proef je hierin perfect de geschiedenis en de mineraalachtige grond van de regio terug.

Wiltinger Riesling (2x)
Deze zou perfect samen gaan met een goed diner. Droog, mineraalachtig, een stukje terroir in je glas.

Alte Reben Riesling
Wijn van 130 jaar oude stokken gelegen op de Grosse Lagen, een van de beste stukjes wijngoed. Deze moet zeker nog even liggen. Hier ben ik heel benieuwd naar.

Weissburgunder
Een Weissburgunder, oftewel een Pinot Blanc. Slechts 3% van de druiven van Van Volxem is geen riesling. Dus zo’n Weissburgunder vinden ze zelf ook wel een beetje raar: “We have long struggled to accept a different grape variety other than riesling at Van Volxem.” Nu zijn ze de eerste in de Saar-regio met een Weissburgunder. Zou die net zo goed zijn als hun Rieslings?

Ben jij wel eens in de Moezel of Saar geweest? En wat is jouw favoriete Riesling? Laat het even weten in de reacties.